Čaroles - Zakázaný les bez Rokfortu


     Séria Fablehaven od Brandona Mulla sa na knižnom trhu dostala do pozície slonieho kla - bežne v obchode sa kúpiť nedala už niekoľko rokov, a na internetových bazároch za ňu pýtali sumu, za ktorú by ste si mohli kúpiť obličku bieleho leoparda alebo letenku do Ameriky (skôr by som odporúčala tú obličku. Načo vám bude v karanténe letenka?). Našťastie boli prosby opäť raz vypočuté a vďaka vydavateľstvu Fortuna Libri sa čitatelia, skladujúci v mrazničke vedľa hrášku a husacej pečene aj leopardiu obličku, dočkali dotlače. Konečne si Čaroles mohli dovoliť aj menej majetní (napríklad ja - musela som sa uspokojiť s obličkou z kuraťa, na leopardiu nemám) a samozrejme som sa pokušeniu ani nepokúšala odolať.

    Dejom nás sprevádzajú súrodenci Kendra (14) a Seth (11) - ona zodpovedná, rozumná a zdvorilá, on - malý tŕň v zadku. Ich rodičia musia ísť na výletnú plavbu do Škandinávie (aj mne by mohol niekto nanútiť dovolenku, hoci nie za takých okolností ako im, to radšej ostanem doma na riti) a decká majú dva týždne stráviť u starých rodičov Sorensonovcov, s ktorými majú asi taký vrúcny vzťah ako Eskimák s ryžou - vedia, že niečo také ako starí rodičia z otcovej strany existuje, ale videli ich častejšie na obrázku než naživo. Odmeraný starý otec im poskytne k dispozícii izbu vybavenú ako hračkárstvo zo Sám doma 2, záhradu plnú kvetov a exotických motýľov a tiež bazén - pod podmienkou, že sa budú vyhýbať lesu za pozemkom. No samozrejme, koľko strán by musela mať kniha, kde by deti odpovedali "Áno, starý otec!" a naozaj sa podľa toho riadili (asi ako leták Bauhausu uprostred záhradkárskej sezóny), takže potom, čo zákaz odignorujú ako Kotleba existenciu písmena R, im starý otec prezradí, že les je v skutočnosti rezerváciou pre čarovné bytosti - dobré aj zlé, a naozaj im vstup do neho nezakazuje len preto že nemá nič lepšie na práci. Napriek najlepšej vôli sa deti aj tak nedokážu vzoprieť svojej prirodzenosti, a tak ich niekoľko nie práve šťastných rozhodnutí postaví pred úlohu zachrániť nielen Čaroles, ale aj svoju rodinu. 

    Vždy som si myslela, že mi young adult knihy nesedia jednoducho preto, že som z nich už vyrástla - alebo inak, som na ne už príliš stará. Kruté, ale úprimné. Po absolvovaní Čarolesu si začínam myslieť, že problém bude niekde inde, lebo knihu určenú deťom som si vychutnala od prvej po poslednú stranu a ani raz som nemala potrebu gúľať očami ako hovnivál nákladom, ani som sa neplieskala do čela ako môžu byť hlavní hrdinovia takí zaslepení. Brandon Mull vytvoril vo svojej knihe očarujúce miesto, kam by som sa chcela ísť pozrieť tiež, aj keby mi to zakázalo 10 starých otcov. Les plný víl, zlých bosoriek, škriatkov a všelijakej hávede, pri ktorej sú komáre a kliešte anjelskými stvoreniami, je desivý a zároveň nesmierne lákavý. Veľmi sa páči, ako autor apeluje na detskú fantáziu a ponúka celú plejádu fantastických stvorení. Zároveň vytvoril pre Čaroles komplexný súbor pravidiel, ale dokázal ich interpretovať jednoducho, aby čitateľa zbytočne nezmiatli. 

    S Kendrou by som sa pred takými 18 rokmi vedela veľmi intenzívne stotožniť (môj ty svet, keď to poviem takto, telefón mi začína sám vyhľadávať najbližšie geriatrické oddelenie) - tiež som nebola žiaden rebel v zácviku. Naopak Sethovi by sa miestami zišli dve - tri otcovské, no na druhej strane, ako som už spomínala, nebyť jeho, veľa by sa toho v knihe za tých takmer 400 strán neudialo, a predstava Kendry sediacej dva týždne v záhrade by masy čitateľov ťažko pritiahla. Ich súrodenecké doťahovanie a detinské hlášky boli také milé a realistické, že som to autorovi žrala nielen s navijakom, zhltla som aj pol udice (na toto asi Gutalax nezaberie). Brandon Mull nezabudol ani na morálny aspekt, poukazuje na to, že neposlušnosť málokedy vedie k niečomu dobrému a ľútosť nedokáže všetko odčiniť, ale robí to prirodzene a bez mentorského poúčania, ktoré by mohlo pôsobiť únavne.

    Príbeh je vystavaný dokonalo, je to taká akčná rozprávka - po porušení pravidiel príde trest a hlavní hrdinovia musia pozbierať všetok dôvtip a odvahu aby mu mohli čeliť. Dospelý čitateľ dokáže niektoré dejové zvraty predvídať, ale napríklad mňa zvládol autor párkrát prekvapiť - asi preto že som sa nemala potrebu v príbehu nimrať toľko ako v dospeláckej knihe a len som si ju užívala. Detská literatúra je cesta! Akčné scény sú napínavé aj strašidelné, ale nie natoľko aby čitateľa primeranej vekovej kategórie odsúdili na spánok s rodičmi alebo na traumu z čítania. Naopak, sú desivé tak akurát, aby udržali pozornosť, ale zároveň to Brandon Mull nepreháňa. 

    Moja zvrátená úchylná dospelá hlava mala trochu problém s niektorými scénami, ale to len preto že sa už neviem na svet pozerať nevinnými detskými očami. Takže v masáži trola som nevidela proste masáž trola, ktorého bolí chrbát, ale predzvesť šťastného konca, ktorý nebude koncom knihy. Toto je ale stopercentne môj problém a tak mi treba keď mám za sebou obdobie pornofantasy kníh, potom si takýto výjav neviem predstaviť bez toho, aby som sa znechutene šklebila. Ono to vlastne ani nemalo byť milé a zlaté, trochu nechutnosti tam autor dal účelne, ale keby nazrel do mojej hlavy, asi by ma polial svätenou vodou a utiekol. 

    V závere knihy je zápletka pekne ukončená, mnoho otázok zodpovedaných, ale napriek tomu si Brandon Mull nechal otvorených niekoľko dverí a zopár okien, aby bolo čo riešiť v ďalších častiach. Podľa mňa ideálne zakončenie knihy zo série - uspokojil tú najväčšiu zvedavosť, ale zároveň neprezradil priveľa, takže sa už neviem dočkať ďalšej časti. 

    Pre deti a mládež je toto jedna z tých kníh, ktoré môžu definovať ich detstvo, tak ako nás definoval Harry Potter (hoci ja som vždy čakala skôr sovu, kašľať na dopis). Je to perfektne koncipovaný príbeh s nádhernými opismi čarovného prostredia, s primeranou dávkou akcie, s množstvom detského šantenia a s nenásilne podávaným ponaučením. A tiež je to jeden z tých vzácnych prípadov, keď kniha pre detského čitateľa dokáže rovnako zaujať a očariť aj dospelého. Začínam chápať, prečo ju ľudia predávali za cenu ojazdeného Mercedesu. Tento poklad chcete vo svojej knižnici!

    Prajem príjemné čítanie! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe