Štvrtkový klub detektívov - Traja plus jeden pátrači a záhada geriatrie


     Richard Osman je vo svojom rodisku známa firma. V televízii je doma - nie preto že by chudák nemal kde bývať, no je tvorcom a moderátorom niekoľkých zábavných programov. Lenže kto by bral vážne komika, ktorý nenapísal žiadnu knihu, a tak Richard Osman svet obohatil aj o niekoľko nepostrádateľných kníh zábavno-poučného charakteru, napríklad 100 najnezmyselnejších vecí na svete (zaujímalo by ma ktorú priečku obsadila kniha s takýmto názvom). Jeho románovým debutom je však Štvrtkový klub detektívov, sympatická líštička (hej, je to líška, nie vlk), ktorá tento rok zbúrala pulty kníhkupectiev a vyskratovala portály e-shopov.

    Elizabeth, Joyce, Ibrahim a Ron sú obyvateľmi luxusného komplexu Coopers Chase pre seniorov a zároveň členmi Štvrtkového klubu detektívov. Zatiaľ čo ich susedia trávia dni napínavým striedaním hladko-obratko, adrenalínovým pestovaním izbových rastlín alebo nikdy neomrziacim porovnávaním zručností vnúčat a pravnúčat, oni štyria radšej vykopávajú mŕtvoly. Teda, nie doslova (zatiaľ), no ich záľubou je študovanie nevyriešených prípadov a pokus o ich uzavretie. Lebo veď čo prehliadla forenzná analýza, to možno padne do oka niekomu so šestkami dioptriami. Ich klub dostane neočakávaný podnet, keď neďaleko ich komplexu dôjde k vražde, a krátko na to k druhej - ktorej obeťou sa stane arogantný majiteľ Coopers Chase, hodlajúci využiť cintorín mníšok ako základy pre ďalšie seniorské obydlia. Kto prípad vyrieši skôr? Polícia, alebo štyria dôchodcovia?

    Anotácia a veľa pozitívnych recenzií sľubovali zábavný zážitok s rukopisom Agathy Christie. No neviem, kde nastala chyba, či som tú knihu čítala hore nohami alebo za nesprávnej konštelácie Jupiterovej ľavej nohy, ale mňa teda táto kniha až tak neuchvátila. Samozrejme, nie je to žáner ktorý má na čitateľa pôsobiť kardiologicky intímne, teda ohmatávať mu srdce. Ja ju však radím do kategórie Sáčková polievka - keď si veľmi hladný, poslúži, ale domáci vývar to veru nie je. 

    Štvorica samozvaných detektívov pôsobí veľmi milo, sympaticky a nereálne. Od bývalého psychiatra Ibrahima by som čakala nejaký rozsiahly viacvrstvový posudok možných motívov jednotlivých podozrivých, no on to dal na Sulíka a radšej sa hral v Exceli. Potetovaný bývalý odborár Ron nepredstavuje práve prototyp človeka zažívajúceho jeseň života, ale prečo nie, nemusia byť všetci dôchodcovia rozprávkoví starčekovia s dekou na kolenách a iskrou (alebo zákalom) v oku. Elizabeth bola za slobodna asi Corleonová, inak si neviem vysvetliť, že jej každý v okruhu 200 kilometrov dlží nejakú láskavosť. Ona je však stavebným kameňom celého príbehu, bez nej by sa kniha mohla volať Štvrtkový klub čumenia do prázdna. Najuveriteľnejšia mi prišla Joyce, milá, nenápadná, urečnená pani s postrehom simultánneho prekladateľa. 

    Štvrtkový klub detektívov bol kritikou označený za najzábavnejšiu knihu roka. Beriem, ak tie ostatné boli Sprievodca fázami kvitnutia ibišteka sýrskeho. Je to také ľahké, miestami humorné čítanie, ale že by som si od smiechu zbierala črevá po zemi, to zase nie. A pritom britský humor vôbec  nezavrhujem, len mi zrejme viac vyhovuje interpretácia Neila Gaimana alebo Terryho Pratchetta. Samotný koncept štyroch páprdov, ktorý o paličke strkajú nosy do práce polície, má istý šmrnc a humorný potenciál (to vedeli už autori seriálu To je vražda, napísala), no z môjho pohľadu ho Richard Osman nedokázal rozvinúť naplno. 

    Dej plynie pomaly a pohodovo, čo je vzhľadom k veku hlavných postáv pochopiteľné, osemdesiatnici budú ťažko skákať zo strechy na strechu a strieľať padouchov samopalmi. Napriek kratšiemu rozsahu a kratučkým kapitolám je možné knihu čítať aj týždeň - nie je to ten typ, od ktorého sa nedá odtrhnúť, skôr funguje ako spoločník k bazénu, než vás tie dve pivá, langoš s cesnakom a 35 stupňov v tieni odporúčajú do zeme snov. Zápletka na mňa pôsobila zbytočne naťahovaná - som si plne vedomá, že konverzácia s prvým podozrivým na štýl "Zabil si ho?! - Áno, priznávam sa. - Okej, prípad vyriešený, kam na obed?" by v detektívke veľmi nefungoval, ale bolo trochu unavujúce, ako Osman účelne viedol čitateľovu pozornosť k všetkým potenciálnym podozrivým v dosahu, aby nakoniec vykríkol "Bazinga! Tento to nie je!". Záverečné rozuzlenie vo mne evokuje šablónu Vyber si najmenej pravdepodobného a urob z neho vraha. Nevravím že som nebola prekvapená - bola, ale skôr než prepracovanej zápletke to pripisujem tomu spomínanému účelovému odvádzaniu pozornosti mimo skutočných podozrivých, ktorým sa ušiel štatút nevýznamných vedľajších postáv. 

    Teraz to, čo sa mi vždy píše veľmi ťažko a k čomu sa vyjadrujem veľmi nerada. Preklad. Mne sa začína zadrhávať ľavá hemisféra už v prípade, že má anglická veta viac než 3 vetné členy (a jeden z nich môže byť kľudne určitý člen), takže som tá najmenej povolaná otvárať si na prekladateľov hubu, ale pri tejto knihe to bolo miestami kostrbaté ako cesta ôsmej triedy. Nevravím že celá kniha je zle preložená, božechráň, ale niektoré pasáže som si prečítala trikrát a aj tak som si ich význam skôr domyslela než pochopila, nehovoriac o šplechoch v prvej osobe množného čísla, ktoré zablúdili do kapitoly písanej v tretej. A nevedela som sa zmieriť s výrazom "osada dôchodcov", no to už je o mojom subjektívnom pohľade, takže to pokojne ignorujte. 

    Suma sumárum, Štvrtkový klub detektívov je presne to, čo nenadchne, ani neurazí. Ak nehľadáte prepracovaný kriminálny román, ktorý vás bude držať celý čas v napätí, ale oddychovku, ktorá nie je celá o tom, kto sa na koho pekne pozrel, určite môžem túto dôchodcovskú roztomilosť odporučiť. Nemajte privysoké očakávania - koniec koncov, tie si táto kniha ani nevyžaduje - a strávite s ňou príjemný čas. Motív je pomerne originálny, postavy rozkošné ako košík šedivých mačiatok a dej má na všetko dosť času, lebo veď toho majú dôchodcovia najviac a zároveň najmenej. 

    Prajem príjemné čítanie! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prečo sú Hry o život najlepším YA svojej doby

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka