Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe


     Ak všetko funguje tak, ako má, potom je pravdepodobne vzťah medzi matkou a dcérou tou najdominantnejšou silou vo vesmíre, darmo sa na mňa gravitácia škaredo pozerá a vraždí moje obľúbené hrnčeky stretom s podlahou. Tým, samozrejme, nechcem nijak dehonestovať vzťah medzi matkou a synom. No zatiaľ čo od chalana sa očakáva, že dakedy okolo štyridsiatky odlepí svoj ctený zadok z rodinného gauča a vydá sa v ústrety životu, dcéra si robí na základe intezívnej pozorovacej metódy poznámky, ako vybudovať vlastné hniezdo, keď príde čas opustiť to rodičovské. A povedzme si úprimne, nič tak nezblíži ženské duše ako debata o výhodách a nevýhodách rôznych foriem menštruačných pomôcok. So synom by takýto rozhovor zrejme nemal tú správnu atmosféru. Nielen o silnom pute, ale aj o tajomstvách, pôsobiacich na toto puto ako hrdza na reťaz od bicykla, hovorí Erica Jamesová v románe Matky a dcéry. Knihu preložila Saskia Hudecová.

    Naomi pred dvoma rokmi náhle ovdovela, no nakoľko sa ešte necíti na okružnú jazdu v invalidnom vozíku alebo výber najnovšieho modelu zubnej protézy, nebráni sa žiadnej príležitosti, ktorú jej život ponúkne. Takže keď jej v susedstve pristane dávna známosť z mladosti, sympaťák Ellis, rozhodne nehodlá hrať úlohu frigidnej kandizovanej ríbezle. Svoju rolu v tom zohráva aj fakt, že jej nebohý manžel Colin mal svoje vlastné domestikované hejno múch a život s ním nebol taká hitparáda, ako sa to Naomi snažila prezentovať okoliu. Problém nastáva, keď sa o jej novom vzťahu dozvedia jej dcéry. Staršia Martha zaujíma automaticky preventívne ofenzívny postoj a nemieni chlapovi, čo sa pchá na miesto jej otca (a bohvie kam ešte) nič uľahčiť. Mladšia Willow zostáva verná svojmu vrodenému salámizmu a nemá potrebu Ellisa pri každej príležitosti grilovať ako hovädzie stehno. A popri strkaní nosov do maminej postele, riešia obidve splašky aj vo vlastnej kanalizácii.

    Nesporné pozitívum knihy Matky a dcéry je, že hoci nerozoberá nejakú slaboduchú letnú romancu, presladenú ako pančovaná sangria, číta sa veľmi ľahko. Erica Jamesová sa sústredí na problémy svojich postáv, ich prežívanie jednotlivých okamihov, budovanie charakterov porovnávaním zážitkov z minulosti s reakciami v súčasnosti. Nevyhýba sa opisom, lenže v scénach vykresľuje len to najnutnejšie, aby poskytla čitateľovi realistický obraz - ako si Naomi zariadila svoju zimnú záhradu, ale už nie, v akom pomere a do akej hĺbky sadila okrasné cibuľoviny. Alebo prezradí, aké šaty si vybrala Willow na  letnú slávnosť, ale nepotrebuje špecifikovať z akého sú materiálu a či ich ušilo dieťa v Bangladéši alebo pani v stredných rokoch z dedinky na juhu Anglicka. Skrátka, text je ľahko čitateľný s množstvom priamej reči, no nie primitívny a príbeh spontánne plynie. 

    Obsadenie je redukované na Naominu rodinu - takže sa nemusíte obávať návalu ako na koncerte Rammstein, v postavách sa orientuje veľmi ľahko. Autorka sa snažila dodať každému charakteru nejakú tú hĺbku a navzájom ich odlíšiť, no vo výsledku bolo tých kontrastov priveľa na to, aby to pôsobilo dôveryhodne a prirodzene. Naomi je veľkorysá, láskavá a ohľaduplná žena, zatiaľ čo jej najlepšia kamarátka Geraldine si pustí hubu na špacír bez ohľadu na spoločenské fópá. Alebo aspoň na základnú slušnosť a zdravý rozum. Potom je tu Ellis, chlap, ktorý odkladá ponožky do prádelníka, dokáže roztriediť bielizeň, pustiť práčku, neprdí pri televízore a samozrejme je skvelý v posteli. Nielen preto, že nechrápe ako grizly s vychýlenou nosnou prepážkou. Sestry Martha a Willow sú ďalšími príkladmi prehliadky protikladov, rovnako ako ich partneri. Martha je kontrolou posadnutá hysterická mrcha, ktorá nemusí ísť pre podrývačnú poznámku ani za roh. Jej manžel Tom je také zlatíčko, čo žije spokojne pod papučou tak dlho, že hádam aj zabudol, ako vystrieť chrbát. Oproti tomu Willow by bola schopná stratiť hrubé črevo, keby ho nemala bezpečene namotané v útrobách, a jej partner Rick by jej najradšej kecal aj do toho, kedy má to črevo vyprázdniť. 

    Na druhej strane príde aspoň k nejakému vývoju - hoci niektoré postavy stagnujú, lebo na dokonalom mužovi už veľmi nie je s čím pracovať - taká Martha do prvej polovice knihy kraľovala môjmu osobnému KIMČA rebríčku. A tým nemyslím skomolený názov kórejskej pochúťky z pikantnej kapusty, ale anagram pre Knižná impertinentná piča. Ja viem, že sú životné situácie, ktoré človeku na dobrej náladičke a slniečku v očiach nepridávajú, ale čo bola ona za neznesiteľnú kravu! S pribúdajúcimi stranami som sa však pristihla pri tom, že mám čoraz menšiu chuť obariť jej hlavu horúcim olejom (na to som medzičasom našla iného kandidáta, ale to nebudem rozvádzať, aby som si nepošramotila svoju spoiler-free povesť. Ak teda nejakú mám). A aj Naomi s Willow sa pohli správnym smerom.

    Matky a dcéry sa zaoberajú vážnymi rodinnými témami, ako napríklad domáce násilie, zotrvávanie v nefunkčných vzťahoch, problémy s počatím alebo nevera. Autorka veľmi opatrne a citlivo demonštruje, že sebaobetovanie pre dobro rodiny často nie je práve tým najrozumnejším riešením. Napriek tomu, že v knihe nájdete nejeden podnet na diskusiu, po dočítaní sa neviem zbaviť dojmu, že sme sa celý čas kĺzali jednou nohou po povrchu a nakoniec sme aj tak na riť nepadli. Áno, skrz postavy v knihe na čitateľa kričí posolstvo, že niektoré veci v žiadnom prípade nie sú v poriadku, bez ohľadu na to z akých vznešených dôvodov ich znášate. Ale v závere vo mne príbeh zanechal pocit, že vlastne stačí zostať sedieť na prdeli a trpezlivo čakať, kým všehomír alebo niekto menej ezoterický vyrieši problém za vás. Veď ľudia sú krehké bytosti a srdce obalené cholesterolom nebude pracovať ako švajciarske hodinky do nekonečna. 

    Matky a dcéry by som zrhnula ako pohodové čítanie o nepohode. Rozoberá citlivé a náročné témy, ale takou tou okresanou, stráviteľnou formou. Napriek nepríjemným a ťažkým situáciám, ktorými si postavy museli prejsť, mi čítanie ani raz nevklinilo do krku guču veľkosti poctivej slivky. Príbeh je vo svojej podstate jednoduchý a hoci je priamočiary dej do istej miery vykompenzovaný hĺbkou, dojem mi pokazil zjednodušený a urýchlený záver. V každom prípade však túto knihu nezatracujem do večného zabudnutia, určite má čo ponúknuť - zaoberá sa totiž reálnymi problémami, ktorým môže čeliť niekto vo vašej bezprostrednej blízkosti, hoci to na prvý pohľad nie je očividné. 

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka