Vianočná koleda - osvedčená klasika v novom sexi oblečku


    Musím sa priznať, že hoci som už vo veku, kedy mi Ježiško donesie hrubé ponožky a domáci spotrebič a ja sa tomu úprimne radujem, pôvodnú verziu Vianočnej koledy som doteraz nemala tú česť čítať. Niežeby som sa vianočnej literatúre cielene vyhýbala, hoci je pravda že na protest cez advent čítam mafiánske krimošky a Vianočné prasiatko musí čakať minimálne do Veľkej noci. Ako dieťa som mala knižku Disneyho vianočných príbehov, kde Koleda nemohla chýbať, akurát v značne obrúsenej verzii. Rolu Ebenezera Scroogea si samozrejme musel strihnúť strýko Držgroš, chudák Goofey bol nebožtíkom Marleym a ešte si pamätám, že toho posledného, najtemnejšieho ducha hral ten korpulentný zlodej s cigarou (za svet si teraz nespomeniem na jeho meno). Každopádne, Vianočná koleda patrila dlho k príbehom, ktoré si chcem vychutnať v pôvodnej verzii, nielen ako presladenú komédiu s Matthewom McGonaugheym, takže keď tento rok vydavateľstvo Tatran oblieklo klasiku Charlesa Dickensa no tejto úžasnej podoby s ilustráciami nenapodobniteľnej Lisy Aisato, okamžite som musela oprášiť z knižnice minuloročné ihličie a urobiť tejto nádhere miesto. O krásny preklad sa postarala Alexandra Strelková.

    Príbeh Vianočnej koledy je notoricky známy a predstavovať Ebenezera Scroogea je ako predstavovať Harryho Pottera, ale už som sa stretla aj s ľuďmi, čo nepoznali Draculu, takže pre istotu stratím pár viet. Ebenezer Scrooge je starý páprdo, príjemný ako igelitový sáčik na ksichte, a nič na tom nemení ani vianočný čas. Práve naopak, Scrooge je v toto obdobie ešte ufrflanejší a ľudí vo svojom okolí posiela do prdele s ešte výraznejšou kadenciou. Jedného večera sa mu však zjaví prízrak jeho dávno zosnulého spoločníka Marleyho a upozorní ho, že ak nezmení svoj životný postoj, nečaká ho nič dobré ani v záhrobí. Vzápätí bude Scrooge čeliť trom priesvitným motivačným koučom a.k.a. duchovi minulých, súčasných a budúcich Vianoc, ktorí mu polopatisticky vysvetlia, že ten, kto takmer celý život pľuje ľuďom do tváre, môže ťažko dúfať v pohreb s čestnou strážou a vyhlásením štátneho smútku. 


    Asi nemusím nikoho presviedčať, že Lisa Aisato je Pani ilustrátorka, už sme sa o jej umení mohli presvedčiť mnohokrát (spomeniem napríklad dielo Všetky farby života). Samozrejme, že ani Vianočnú koledu neodbila panáčikmi zloženými z krivých čiar a toto vydanie vianočnej klasiky je tak ohromným umeleckým dielom, ktoré sa čitateľovi prihovára nielen textom, ale aj neuveriteľne živými a pestrými ilustráciami. Scrooga dokázala nakresliť tak, že v jeho očiach zreteľne vidno prerod z vyhasnutého bezcitného starca na srdečnú ľudskú bytosť. Ilustrácie rozprávajú príbeh vlastným, neopakovateľným spôsobom a dokonalo dopĺňajú zážitok z čítania.


     Keď sa tak nad tým zamyslím, Vianočná koleda je vlastne kurevsky strašidelná. Veď si predstavte, že prídete domov, namiesto kľučky máte ksicht nebožtíka, potom vám v pivnici niekto štrngá reťazami a vo finále vám vaše delírium tremens ešte pripomína všetky hriechy mladosti, to, že vás v súčasnosti majú ľudia v obľube asi ako daňové priznanie a že vás nič dobré nečaká ani v budúcnosti. Niežeby ste si teda zaslúžili niečo iné ako kopanec obitou bagandžou do zadku. Charles Dickens (a prekladateľka v jeho mene) však použil odľahčený, priateľský rozprávačský štýl okorenený láskavým humorom, takže z v podstate hororového príbehu dokázal urobiť milú rozprávku. Dej je jednoduchý - Scroogeovi stačí jemné postrčenie (ak sa výlet do minulosti s duchom dá nazvať jemným), aby pochopil, na čom by mal popracovať, takže nedôjde na žiadnu podrobnú psychoanalýzu s následným workshopom. Ebenezer si uvedomí, že sa správa ako starý chuj, prizná si chybu a zmení svoj náhľad na život (čo v ďalších rokoch poslúži ako pointa 80% vianočných filmov). Ale to vôbec nevadí - naopak si myslím, že je fajn nájsť pre zmenu aj klasiku, na ktorej čítanie netreba absolvovať týždňové mozgové sústredenie zamerané na sústredenie. 

    Či už ste adventný kdovík, čo vyťahuje zo skrine  Mikulášov už na konci septembra, alebo skôr skeptický Grinch, toto vydanie Vianočnej koledy by ste si nemali nechať ujsť. Je to naozaj klenot. Je to ten typ knihy, na ktorú sa bude vaša rodina celý rok tešiť, ktorú si budete čítať pod vianočným stromčekom s pohárom vareného počas nenápadného zberu saloniek. Nádherné ilustrácie, súčasný jazyk a nesmrteľný príbeh - to je kombinácia, ktorá by nemala chýbať v žiadnej knižnici.

    Prajem príjemné čítanie! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe