Tristan Gooley - Ako čítať zo stromov


     Strom. Niečo prirodzené, samozrejmé a očakávané. Stačí vyliezť z domu a určite naďabíte na trávu, vzduch, stromy a tú susedu, ktorej sa už týždeň vyhýbate, lebo ste na rade s umývaním schodov. A niečo čo je samozrejmé, je aj ľahko ignorovateľné. Pritom stromy nám majú toho toľko čo povedať, a ani si netreba švacnúť LSD namiesto ranných vitamínov, stačí sa poriadne pozerať. Britský spisovateľ Tristan Gooley ponúka vo svojej knihe Ako čítať zo stromov jednoduchý návod, ako...no, ako čítať zo stromov. Knihu preložila Zuzana Angelovičová.

    Môžeme si myslieť, že mnoho vecí je tak preto, lebo to tak proste je. Stromy sú listnaté a ihličnaté. No hej, ale prečo? Tie ihličnaté sú štíhle a vysoké, zatiaľ čo listnaté skôr košaté. No hej, ale prečo? Na jeseň stromom opadajú listy a na jar zase vypučia. No hej, ale prečo? Andrej Danko chce kandidovať za prezidenta. No hej, ale prečo? Okej, na to posledné vám táto kniha odpoveď zrejme nedá, no ak chcete počuť môj skromný názor, zrejme mu prišiel mail že má nárok na PREventívku a on to pochopil že má nárok nahradiť PREzidentku. Späť k téme, Tristan Gooley vysvetľuje nielen základné rozdiely medzi stromami (lebo hoci je ľahké stromy ignorovať kým vám jeden neskončí v čelnom skle, to, že na niektorých rastú listy a na iných pichľavé čosi si snáď za svoj život už všimol každý), ale aj to, čo tieto rozdiely znamenajú. A v problematike ide oveľa hlbšie.

    Ak dávate pozor, stromy vám môžu poslúžiť namiesto kompasu či mapy a už nikdy  nestratíte smer. Ja som sa vďaka tejto knihe dozvedela, že ak sa niekedy stratím v lese, mám si vybrať strom...pod ktorý si sadnem a budem čakať kým ma nájdu, lebo na môj dezorientačný zmysel je náučná literatúra krátka, ale ak patríte k tým, čo dokážu trafiť z bodu A do bodu B bez toho, aby sa ocitili 14x v bodoch C až lambda, môžete sa dozvedieť veľa podnetných informácií. 

    Aj v prípade, že sa nechystáte na pešiu túru bez výdobytkov modernej technológie a teda nepotrebujete vedieť, ako určovať smer podľa napadaného ihličia, vás čaká zaujímavé čítanie. Vedeli ste napríklad, prečo sú vianočné stromčeky také ňuňu huňaté, hoci v prírode tak vyzerajú málokedy? No preto, že im za komerčnými účelmi odseknú hlavu! Stop týraniu vianočných stromčekov! Alebo som zistila, že aj taký strom môže byť do určitej miery zlomyseľný a vyhnať vetvy za jediným účelom - aby zatienil vegetáciu pod sebou. Ja to svetlo nepotrebujem, ale ty ho tiež nedostaneš, zmrde! Hoci aby som bola spravodlivá, stromy sa takto len snažia eliminovať možnosť, že ich niekto prerastie a sami tak budú musieť strádať v tieni. 

    Netreba sa obávať ani prehnane edukatívneho mentorského a ťažkopádneho jazyka - naopak, keby všetky skriptá písal Tristan Gooley, som si istá, že by rapídne vzrástol záujem o štúdium. Tristan sa nesnaží egoisticky poučovať, ale priateľsky vysvetľuje, často si robí srandu sám zo seba, ponúka pomôcky na zapamätanie spomenutých faktov a celé to dopĺňa jemným, sofistikovaným humorom. V podstate sám seba predstavuje ako blázna, čo trávi viac času so stromami než s vlastným druhom, a vôbec by nemenil. Veľmi veľký sympaťák.

    Slovenský preklad Zuzky Angelovičovej je výborný, plynulý a prirodzený (a plný odborných výrazov, začo má môj nevädnúci obdiv), a veľmi sa mi ráta, ako je pôvodný text doplnený pod čiarou poznámkami odborného konzultanta, ktorý aplikuje Tristanov výklad na slovenskú flóru. A občas sa s ním trochu háda, ale ja tu nie som na to aby som posudzovala kto má pravdu (a nakoľko rozoznám tuju od tisu len s googlom a veľkými problémami, ani na to nie som kvalifikovaná). 

    Kniha Ako čítať zo stromov je fascinujúcim čítaním pre každého, komu nestačí na otázku "prečo" odpoveď "lebo to tak funguje milión rokov". Priateľskou formou ukazuje, čo si na stromoch všímať a zároveň vysvetľuje príčiny jednotlivých znakov. Nevravím, že som si na jedno prečítanie zapamätala všetko od koreňov po vrchol koruny, ale čítanie je to nesporne podnetné a zaujímavé a ručím vám, že si z neho odnesiete mnoho poznatkov.

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe