Alma Gross - Pretože si úžasná


     Hovorí sa, že deti znesú veľa a že na rozdiel od dospelých neupadajú do depresií z milióna dôvodov od počasia cez pripálené bravčové koleno až po nedostatok sebarealizácie. Ono na tom niečo bude, ale to neznamená, že deti sú malí terminátori schopní resetu obvodov keď im nevyhovuje aktuálne nastavenie. O ich psychiku sa treba starať rovnako ako o ostatné fyziologické potreby a preto je super, že je k dispozícii čoraz viac knižiek, ktoré hravou formou pomáhajú deťom prekonať problémy, ktorým aktuálne čelia.

    Zorka žije iba s otcom a práve sa presťahovali na nové miesto. Nič moc, ale to zvládne. V susedstve žije dievčatko v jej veku, akurát že je to nafrnená povrchná krpatá Plačková (áno, stereotypy. V detských knihách prižmúrime oko, jo?). Nič moc, ale to zvládne. Jej ocko si začal nejak moc rozumieť s mamou spomínanej krpatej Plačkovej. Nič moc, ale...počkať, čo? Čo je veľa, to je veľa! Zorka je ochotná sa podeliť o množstvo vecí, či už ide o cukríky alebo počet bodiek na krídlach lienky, ale o ocka? 

    Veľmi chutná je táto knižka. Príbeh je jednoduchý až triviálny - čo sa od kníh pre 5ročného čitateľa vyžaduje, oni si nepotrpia na Fitzekove dejové zvraty ani na Martinove mocenské machinácie. Je postriebrený štipkou mágie - lebo z blšáku si nemusíte doniesť iba originálnu starožitnú vázu a doma zistiť že je made in Taiwan - a vysvetľuje deťom, že je v poriadku pociťovať negatívne emócie a dokonca sa netreba hanbiť ani za slzy. Dôležité je iba nenechať sa hnevom a smútkom ovládať, pomenovať svoje pocity a odkomunikovať si ich - či už s dospelákmi, alebo sami so sebou. 

    Páči sa mi, ako je každá z postáv predstavená na farebnom obrázku s dotazníkom obsahujúcim informácie od mena po obľúbenú knižku. Ono je tam tých postáv asi päť, ale aj tak je milé ako ich autorka približuje čitateľovi. Mohli by sa inšpirovať aj niektorí autori dospeláckych kníh (hoci k Piesni ľadu a ohňa by museli zvlášť predávať 500stranový ilustrovaný almanach).

    Pretože si úžasná je podareným príbehom, ktorý nevtieravou formou vysvetľuje deťom, že ich hodnotu neurčuje názor iných ľudí a že láska nie je akciový pomaranč z Kauflandu - nepredáva sa v obmedzenom množstve a nepotrebuje žlté svetlo aby vyzerala dobre. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka