David Pakman - Mysli ako detektív


     Na začiatok niečo k menu autora: volať sa takmer ako ikonická hra z osemdesiatych rokov je ultramegasuper cool, akurát som sa potom nevedela zbaviť predstavy guľatého pažravého panáčika skákajúceho po klávesnici. Dôležitejšie ako asociácia, ktorú vyvoláva jeho priezvisko, je však fakt, že David Pakman ako autor a moderátor vyzýva ku kritickému mysleniu a zvedavosti. Skrátka, k aktívnemu používaniu mozgu namiesto pasívneho zmierovania sa s akoukoľvek informáciou. A je skvelé, že pomocou milej knižky hodlá odovzdať túto superschopnosť aj mladšiemu obecentstvu.

    V útlej detektívnej príručke, bohato vybavenej rozkošnými ilustráciami, autor vždy načrtne situáciu a ponúkne nástroj, pomocou ktorého môžeme vyhodnotiť ponúknutú informáciu. Tým nástrojom teraz nemyslím mačetu alebo pneumatické kladivo (aj keď aj s tými sa dá čo to dosiahnuť), ale napríklad kladenie správnych otázok (niežeby väčšina detí potrebovala ku kladeniu otázok zvlášť motivovať, no tu to zapadá do celkového kontextu), hľadanie dôkazov a overovanie faktov. Tiež vysvetľuje zrozumiteľnou a názornou formou rozdiel medzi faktom, názorom a klamstvom (podnet na zamyslenie: nemôže sa táto knižka distribuovať do schránok počas predvolebného obdobia?).

    Osobne by som prijala, keby bola knižka ešte o kúsok viac interaktívna - keby napríklad viedla dieťa postupne riešením "záhady" (lebo samozrejme teraz nepotrebujeme zistiť, koľko metrov meria lochneska, ani akú žiarivosť má E.T.ho prst), ale aj táto forma spĺňa účel viac než dobre. Malý detektív je vždy postavený pred problém, kedy si musí položiť konkrétne otázky a na základe odpovedí posúdiť, či môže výroku veriť, alebo nie. Správnu odpoveď autor neponúka - to už zostáva na jeho kritickom myslení. Príručka Mysli ako detektív by mala byť povinnou výbavou každého malého zvedavca.

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka