Sebastian Fitzek - Playlist

 

    Je to tu, ľudia boží! Ja sa normálne obraciam na vieru Svedkov Fitzekových. Po vlažných dojmoch z niektorých jeho kníh (lebo mu napríklad nedokážem uveriť, čo všetko sa stane Cestou domov, ani koľkokrát dokáže človek vystriedať citové rozpoloženie počas štúdia Mimiky) sa mi už tretíkrát stalo, že som po dočítaní absolútne ohúrená v tom najlepšom zmysle. Po Zberateľovi a Lovcovi očí si na svoj pomyselný Sebipiedestál vykladám aj novú knihu Playlist. O preklad sa postarala Zuzana Kováčiková.

    Alex Zorbach a Alina musia opäť spojiť svoje sily, hoci ona to robí asi tak ochotne ako keď sa Igor lúči s mandátom. Vyhľadala ich zúfalá matka pätnásťročnej Feline, ktorá sa vyparila cestou do školy a jediné, čo po nej zostalo, je playlist jej obľúbených skladieb. Všetci sa pomaly snažia zmieriť s predstavou, že po niekoľkých týždňoch ticha už Feline nájdu iba preto, aby nemuseli pochovať prázdnu truhlu, keď tu zčista jasna playlist zmení obsah. Zostane na ňom 15 skladieb, ktoré vyzerajú, že by mohli slúžiť ako posolstvo zúfalej obete. Alina a Zorbach sa pustia po stope s odhodlaním nadržaného komisára Rexa, no ako to už býva, Felinin život nezostane jediným ohrozeným. 

    Na začiatok si dovolím priateľské upozornenie: aj keď tentokrát v sebe názov nenesie nič opticky oftalmologické, prosím vás, nečítajte Playlist pred Zberateľom a Lovcom! Alebo si ho prečítajte, ale potom neplačte. Playlist totiž voľne nadväzuje na sériu, dej sa odohráva dva roky po udalostiach opisovaných v Lovcovi a keďže postavy netrpia kolektívnou amnéziou, s láskou na ne spomínajú. Teda skôr bez lásky. 

    Duo Alina a Alex mi čoraz intezívnejšie pripomína Blomkvista a Lisbeth zo série Millenium. On je bývalý novinár (ale ženské sa mu nehádžu k nohám ako prezreté hrušky) so silným zmyslom pre spravodlivosť a ona neprehliadnuteľná týpkyňa s bystrou makovicou. V Playliste sa už Alina síce nespolieha na svoju ezoterickú schopnosť, ale aj tak nemá v hlave nasraté a dokáže si spojiť aj súvislosti, ktoré sú vidiaci schopní prehliadnuť. No a samozrejme, hoci sa tvária, že sa pohybujú v prísne vymedzenej friendzone, tak tomu veria zrejme iba oni dvaja.

    Namiesto bezhlavej akcie stavil Sebi v Playliste skôr na logické uvažovanie a riešenie hádaniek. Samozrejme, že dôjde aj na tikajúce bomby, zdanlivo neriešiteľné situácie, preteky s časom a milión zvratov, skrátka Fitzi píše stále ako Fitzi, ale na rozdiel od niektorých kníh sa nespolieha iba na udržanie čitateľovej pozornosti prostredníctvom napätia. Krátke kapitoly, z ktorých sa každá končí prskavkou zapichnutou do veže dynamitu, sú zárukou toho, že predstava spánku vám bude pripadať rovnako nezmyselná ako verbálny prejav Andreja Danka. A aby toho nebolo málo a aby ste si nemysleli, že sa to volá Playlist iba preto, že v centre pozornosti všetkých zúčastnených je playlist, tak si predstavte, že táto kniha disponuje vlastným...playlistom! A nielen tak hocijakým, ale playlistom piesní špeciálne nahraných za účelom natáčania...vlastne napísania, a na obálke nájdete QR kód, cez ktorý si ho môžete stiahnuť a pozdvihnúť čítanie na úplne inú úroveň. 

    No a to rozuzlenie! Zostávalo mi ešte asi 40 strán, keď sa dej začal tváriť, že sme všetko vyriešili, ďakujeme za pozornosť a posledný nech zhasne lebo elektrina nerastie na stromoch. Ale aj tých niekoľko desiatok strán dokázal Fitzi použiť na to, aby poprepájal všetky voľne visiace konce a celé to ešte postavil hore nohami a čuduj sa svete, ono to drží! Záver knihy je šokujúci, prekvapivý, krutý, no uveriteľný. Dostala som odpoveď na všetky otázky, čo sa mi rojili hlavou, a ešte bonus v podobe prekvapivého zvratu, keď som si myslela, že viem, kam dej speje, a vedela som prd. 

    S čistým svedomím prehlasujem, že Playlist (a Zberateľ. A Lovec) je opäť Fitzekovým počinom, ktorý dokážu oceniť aj Fitskeptici - veď sa pozrite na mňa. Skvelo vyvážené napätie s logicky zameranými časťami, gradujúci dej aj žatva dejových obratov, pre mňa sú tieto knihy Fitzekom v jeho najlepšej forme. Jeho skalných fanúšikov o tom presviedčať nemusím, ale ak k nim aj nepatríte, túto voľnú sériu odporúčam so svedomím vypranom v Perwolle.

    Prajem príjemné čítanie! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe