Martin Jurík, Martin Luciak - Nukleus

 

    Komiksy a grafické romány boli dlho zaznávané ako nižšia forma čítania, lebo však len čumíte na obrázok a čítate dialóg. Okej, na oči je možno vyvíjaný menší nátlak, ale nemyslím, že kvalitný komiks poskytuje menej kalorickú výživu pre mozog. A Nukleus takým žrádlom rozhodne je.

    Ray má na svoj útly vek robustné množstvo problémov. Stále sa vyrovnáva so smrťou otca, no mama je vyrovnaná až príliš a doniesla si domov nového amanta, starší brat ho štve a navyše ho šikanuje banda motorkárov. Keď za mesto spadne meteorit, spočiatku v tom Ray vidí príležitosť na dobrodružstvo sledované z diaľky, no neskôr zistí, že z neba tentokrát nespadlo dievčatko s účesom podľa posledného modelu šerbľa, ale intergalaktická umelá bytosť, s ktorou si padne do oka a dá jej meno Nukleus. Dvojica nezvyčajných kamošov však bude čeliť väčšej hrozbe než je banda výrastkov.

    Nukleus v sebe príjemne spája ľahšiu čitateľnosť komiksu s hlbokou témou ekologickej zodpovednosti a s typickým napätím klasických komiksov. Znova som sa cítila ako decko z 80tych rokov (ktorým, mimochodom, aj som). Autori pekne gradujú jednoduchý dej, pridali retro prvky ako korpulentný záporák s množstvom prsteňov na shrekovskej paprči a necenzurujú ani násilie (lebo máloktorý teroristický útok sa zaobíde bez obetí na životoch a 12ročné deti nemá zmysel presviedčať, že je to niečo ako drsnejšia penová party). Príbeh nie je zbytočné prepchatý detailmi, no na druhej strane je vyšperkovaný akurát dosť, aby nepôsobil primitívne.

Pri všetkej úcte k superhrdinom v elasťákoch, tento komiks nie je len bezduché tuctuctuc, ani premietanie netopiera na mesiac, obsahuje veľa sci-fi prvkov - naozaj s dôrazom na vedu, ale s prihliadnutím na cieľovku, takže sa netreba obávať Weirovských kvadratických rovníc so zemiakmi. Ak aj čitateľ nebude všetkému rozumieť, aspoň bude raz pre zmenu googliť čo je to Dysonova sféra a nie ktorý pokemón má najväčšiu úspešnosť vzhľadom na vývojové štádium, či koľko vážia silikónové prsia. 

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Olivovník - každá rodina má svoju vlastnú kadibúdku

Zberateľ očí - morbídna verzie detskej hry