Anja Portinová - Zabudnuté deti


     V dnešnej uponáhľanej dobe si človek ťažko hľadá čas sám na seba, a o to ťažšie je nájsť si ho pre iných. Nehľadiac na to, že môže ísť o osobu, ktorá by na svete ani nebola, keby ste sa tak nerozhodli (alebo keby ste nepodcenili dôležitosť chráneného styku, ale o tom inokedy). Zabudnuté deti však nie sú iba o tom, že po návrate z práce, upečení štyroch koláčov, natočení vlogu o delenej strave a pokropení izbovej kveteny dáte dieťaťu do ruky tablet, aby sa váš srdcový tep ustálil na prežiteľnej úrovni. 

Alfréd Zabudnutý je zabudnutý v najdoslovnejšom význame. Jeho otec sa vybral na služobnú cestu a Alfrédovi venoval menej pozornosti než tamagočimu. Alfréd uvažuje, ako dlho dokáže prežiť na suchých cestovinách bez elektriny a financií, keď mu tajomný návštevník prehodí nutrične vyváženú večeru cez poštovú schránku. V duchu hesla "keď nič nemáš, nemáš čo stratiť" sa rozhodne dobrodinca konfrontovať a naďabí tak na Amandu, výstrednú dámu, ktorá má viac výnimočných schopností, než že dokáže z jablka vykúzliť večernú hostinu s 10 chodmi.

    Táto knižka je tak úžasná. V podstate je nekonečne smutná - bez príkras ukazuje nefunkčné rodiny, v ktorých deti trpia pre ignoranciu, únavu, či dokonca závislosť svojich rodičov. Anja Portinová však dokázala takéto tragédie jemne postriebriť rozprávkovým čarom, ktoré obsahuje štipku mágie a štedrú porciu elementárneho ľudského dobra. Obávala som sa, či Zabudnuté deti nebudú podprahovou motivačkou pre zaneprázdnených rodičov, no autorka sa prihovára práve deťom, ponúka im roztomilý príbeh plný nádeje, láskavého humoru, jabĺk a priateľstva. 

    Zabudnuté deti nemajú v čitateľovi vzbudzovať naivnú dôveru, že keď už svet stojí naozaj za starú deravú bačkoru, stačí počkať, kým vám cez schránku nespadne do lona jablko a nový život. Knižka citlivo a sympaticky poukazuje na to, že kým človek nestratí sám seba, nikdy nie je úplne stratený, a že pokrvná rodina nie je nutne tá, do ktorej musíte patriť. Odporúčam každému malému či veľkému čitateľovi, ktorý túži po milom pohladení pre dušu s hlbokým posolstvom.

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Olivovník - každá rodina má svoju vlastnú kadibúdku

Zberateľ očí - morbídna verzie detskej hry