Kristína Baluchová - Čo to stvára kapybara?/Čo dnes spapká mucholapka?

 


    Detských kníh o zvieratkách nájdete na trhu toľko, koľko výživových doplnkov na rast vlasov - všetky vyzerajú nádejne, no nie každý funguje. Táto roztomilá knižka však dokázala pospájať hneď niekoľko atribútov funkčnosti detskej knižky - je originálna, ľahko zapamätateľná, nádherne ilustrovaná a ešte aj náučná! 
    
    Nič proti básničkám o psíkoch, mačičkách či parazitickej hlíste, no Kapybara, ako už názov prezrádza, si vzala na paškál zvieratká z opačného konca zemegule, ktoré môžu tunajšie detváky vidieť akurát tak v ZOO. Cez chutné básničky majú možnosť spoznať nielen kapybary, ale napríklad aj vombata (zmienku o jeho exkrementoch určite čitatelia ocenia. Bez irónie, ako matka som už zistila, že máločo je v knihe tak zábavné ako kus hovna), lietajúce ryby či dikdika - to je taká malá srnka, nie začiatok vtipu s rasistickým podtónom. 
    
    Keď prídete do polovice knižky, zem sa zrazu otočí hore nohami (nám to nevadí, guľa je vždy guľa, plochozemcom prajem veľa šťastia. Alebo nie) a môžeme pokračovať v spoznávaní, tentokrát nezvyčajných rastliniek. O baobabe som musela čítať 4x za sebou. Ďakujem, Kristínka, že píšete také chytľavé básničky, tie slzy v očiach mám od dojatia. Na malých botanikov čaká aj mimóza (bodaj by čakala aj mňa pri tom baobabe. Ale tá, čo sa dáva do pohára), raflézia či kameňovec.
    
    No čo vám poviem, preveľmi vydarená knižka. Podarené básničky, ktoré nielen pobavia, ale aj láskavo poučia, sú doplnené rovnako podarenými a roztomilými ilustráciami. Toto je dielko, ktoré malého čitateľa zaujme na prvý pohľad a bude sa k nemu s radosťou vracať stále znova. To nepredpokladám, to viem a pozdravujem baobab.
    
    Prajem príjemné čítanie! :) 
 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Džinovia - koľko trápenia vydrží jedna rodina?

Posledný jednorožec - ročná dávka nostalgie v luxusnom balení