Jakub Drábik - Dejiny sú MEGA


     Stará známa pravda hovorí, že človek, ktorý nepozná minulosť, je odsúdený ju opakovať. Súčasné skúsenosti nám síce vravia, že človek môže minulosť poznať, a napriek tomu ju popierať a tvrdiť, že to bolo v skutočnosti inak, hoci hovorí o dobách, keď nebol ešte ani len zárodkom spermie v otcových...no, veď vieme odkiaľ spermie pochádzajú. S tým už ale veľa nenarobíme. Každopádne, Jakub Drábik vraví, že Dejiny sú MEGA a vo svojej knihe nám prináša nejeden dôkaz.

    História môže byť občas ťažkopádna a únavná, najmä ak od vás učiteľ dejepisu vyžaduje chronologické dátumy úmrtí jednotlivých členov Habsburgskej monarchie. Odhliadnuc od skostnatených učebných osnov však môže byť dejepis fascinujúci. Ponúka odpovede na otázky, ktoré by vám nikdy nenapadlo vôbec položiť. Vedeli ste napríklad, že mačky mali rozhodujúcu úlohu v priebehu Druhej svetovej vojny? Čo má spoločné agent s povolením zabíjať s operencami? Tušili ste, že Coca Cola stvorila Santa Clausa? Alebo, že pod pojmom "Satanov nápoj" sa neoznačovalo nič alkoholické?

    Jakub Drábik sa nesnažil zostaviť ďalší vyčerpávajúci historický almanach, naopak, jeho cieľom je priblížiť zaujímavé míľniky dejín tak, aby boli stráviteľné pre čo najširší okruh historických gurmánov. Takáto forma mi osobne vyhovuje najviac - krátke a úderné anekdoty, ktoré vás uvedú do problému, ale nestihnú z neho vyrobiť naozaj problém. Pobavilo ma zistenie, že lord Byron mal slabosť pre rovnaké psie plemeno ako ja - novofundlanďanov, a ešte viac kapitola o dopade kozmonautského ega na močenie v beztiažovom stave. Zistila som, že kečup pôvodne vôbec nebol z rajčín, že vojna sa dá viesť aj kultivovane alebo že klávesnica, na ktorej píšem tento text, vlastne nedáva zmysel. Dejiny sú MEGA sú v skratke mega zbierkou faktov, ktoré vás nikdy nezaujímali, až do momentu, keď ste zistili, že sú zaujímavé.

    Autor rozdelil svoju knihu do niekoľkých tematických častí. Zaoberá sa historicky dôležitými osobnosťami aj živočíchmi (prípadne bytosťami, ktorých existencia nebola nikdy preukázaná), významnými aj menej významnými konfliktmi, vedeckými objavmi aj náhodnými vynálezmi, mňamkami, hoaxami, špeciálnymi dátumami a napokon nevšednými epizódami dejín. Vďaka tomuto členeniu a krátkym kapitolám - žiadna nezaberá viac než jednu stranu - sa kniha číta naozaj výborne. Jediné, čo ma rušilo, bolo trochu zmätočné usporiadanie kapitol v rámci časti - napríklad som čítala o staroveku, z ktorého som sa presunula k Druhej svetovej vojne a odtiaľ zase na Island 10. storočia. Ani Marty McFly by to nepokryl. Podobne mi prekážalo, keď sme sa bavili o Nórskom antifašistickom hnutí so spinkami, potom sme skočili k dvom ďalším témam a vzápätí sme sa vrátili k Nórskemu antifašistickému autobusu. Potom to bolo konzistentné ako puzzle zložené zo štyroch rôznych obrázkov. 

    Inak je ale táto kniha veľmi príjemným a zaujímavým výletom do minulosti. Občas som mala problém uveriť, ale autor má všetko podložené dohľadateľnými zdrojmi, takže niečo na tom musí byť - aj na americkom vojakovi, čo bol taký sprostý, že ho ani Vietnamci nezabili. Ak nehľadáte podrobný historický rešerš, ale zábavnú a zároveň poučnú knihu, verte, že Dejiny sú MEGA! Do bodky spĺňajú moju predstavu populárno-náučnej literatúry.

    Prajem príjemné čítanie! :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Džinovia - koľko trápenia vydrží jedna rodina?

Posledný jednorožec - ročná dávka nostalgie v luxusnom balení