Lisa Jewell - Never jej ani slovo


    Už je to tak, že keď potrebujem oddychovú literatúru, siahnem po trileri. A spravidla frflem, že bol príliš postavený na hlavu, alebo naopak, stál až príliš pevne nohami na zemi, no čo z toho potom mám? Triler je vec ošemetná, chce to istú dávku psychopatie, aby dokázal čitateľa vyšokovať, ale zas to nemôže byť prehnané ako Total Recall (pri všetkej úcte k Arnoldovi a ufónkam s tromi prsníkmi). Túto krehkú rovnováhu dokáže majstrovsky vybalansovať Lisa Jewell, čo dokázala aj v novej knihe Never jej ani slovo. Skvelý preklad zvrtla Zuzana Angelovičová.

    Alix je autorka úspešného podcastu o úspešných ženách, úspešne sa dokázala dožiť 45-ky a teraz všetky tieto úspechy oslavuje v bare, keď ju osloví nenápadné žieňa s poznámkou, že jej tiež akurát dnes pristál na chrbte štyri-a-poltý krížik. Zvláštna Josie vnukne Alix nápad, aby svoj ďalší projekt zamerala na jej život - na nešťastné detstvo, o 30 rokov staršieho manžela, ktorého stretla ešte v puberte, o problematické dcéry a všeobecne o existenciu, ktorá je dosť na bednu. Alix sa nechá zvábiť škandalóznou témou, no keď sa jej Josie nasáčkuje okrem nahrávacieho štúdia aj do domu, prestáva sa v jej prítomnosti cítiť komfortne. A keď potom Josie konečne zmizne do riti ako zle vyvetraný prd, Alix zisťuje, že jej vlastný život sa začína rozpadávať.

    Teraz učiním vlastné škandalózne prehlásenie! Lisa Jewell strčí Fitziho do vačku! Geniálne sa hrá s atmosférou, nepotrebuje ukončiť každú kapitolu novou a novou návnadou, aby si udržala čitateľovu pozornosť - ona opíše dve ženské, ako spolu nakupujú, a aj tak ich budete sledovať so zatajeným dychom. Ešte skôr, než začnú udalosti reálne naberať neblahé smerovanie, autorka nechá presakovať príbehom také to tušenie temnoty a zvrátenosti. Skrátka, aj keď sa do polovice knihy vlastne nič zlé nestane, smerovanie a nádych deja vás nenechá na pochybách, že už o chvíľu sa to celé zosype ako veža postavená z pingpongových loptičiek (bez chemoprénu, nepodvádzame, áno?). 

    Neraz som túžila schytiť Alix za tie jej dokonalé plecia, poriadne ňou potriasť a skríknuť jej do ksichtu, nech už konečne tú zasranú vyžírku pošle kade ľahšie, ale nemôžem sa sťažovať, že nechápem, prečo to aj neurobila. Jewell si dáva záležať na logike konania svojich postáv a aj keď sa práve nesprávajú ako z príručky pre dlhý a spokojný život, ona to dokáže uspokojivo vysvetliť. Zároveň vynikajúco vykreslila kontrast medzi čudáckou, tajomnou, nevýraznou Josie a žiarivou Alix. Obe bojujú s vlastnými démonmi, ale iba u jednej z nich majú výrazné kontúry.

    Dej je zložený z klasického er-rozprávania, scén z Netflixového dokumentu a úryvkov z Alixinho podcastu s Josie. Už to dáva tušiť, že sa neskôr niečo sakramentsky dokafre, nikto predsa netočí dokumenty o spokojných rodinách s hybridnými autami a elektrickými zubnými kefkami. Graduje veľmi nenápadne, rozhovory dvoch žien majú čoraz ostrejší charakter, vzájomná nevraživosť je čoraz markantnejšia. A pri tom všetkom čitateľ stále nevie, čo si o tom má myslieť. Kto je v tomto príbehu tým hajzlom a kto obeťou? Skutočná pravda vyjde najavo až na poslednej strane. A keď vravím posledná, tak myslím naozaj poslednú!

    Never jej ani slovo je absolútne dokonalou knihou na sychravé jesenné večery. Budete napätí, vystrašení, znechutení, naštvaní a vo finále vám dekel ustrelí niekam na Kamčatku. Lisa Jewell sa dokáže so svojim knihami úžasne vyhrať, výsledkom je však temný, znepokojivý príbeh, ktorý je hravý asi ako hladný bengálsky tiger. O, a mimochodom, oceňujem meno Alixinej mačky.

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Džinovia - koľko trápenia vydrží jedna rodina?

Posledný jednorožec - ročná dávka nostalgie v luxusnom balení