Převorství u pomerančovníku - Mulan vs. Fantaghiro


    Dávno sú preč časy, keď mali draci v literatúre jedinú úlohu - uchmatnúť spred krištáľovo čistej studničky princeznú, odletieť s ňou kamsi do prdele pod vrch a zmierene čakať, kým sa objaví princ v trblietavej zbroji/junák v osratých kapcoch (nehodiace sa prečiarknite) a pripraví ho nielen o večeru, ale aj o rôzny počet hláv deliteľný troma. V mojom vnímaní spôsobil revolúciu Christopher Paolini, keď bola jeho Zafira nielenže samica, ale ešte aj dobrá. Potom George trochu vyrovnal skóre trojčatami Targaryenskými, ktoré občas omylom namiesto stáda oviec posvačia dieťa. Ups. No a britská autorka Samantha Shannon sa vo svojej poctivej bichličke Převorství u pomerančovníku popasovala s jašteričou tematikou po svojom. Mimochodom, stále mám chuť na pomaranče. V máji celkom prúser.

    Svet je rozdelený na východ, kde sa vyvolení bojovníci preháňajú na chrbtoch morských drakov, a na západ, kde si dračie beštie dávajú celé dediny ako dezert a ich najväčšieho šéfa vraj drží z dosahu len berethnetská dynastia panovníčok, aktuálne reprezentovaná kráľovnou Sabran. Tá by mala skočiť do chomúta, do postele a do pôrodnice, aby zabezpečila pokračovanie rodu a oddialila tak koniec dračieho šlofíka, lenže sa k tomu veľmi nemá. Čo by nebol až taký problém, keby sa jej tajomní vrahovia nepokúšali vyrezať do krku ďalší otvor na dýchanie. Na opačnom konci sveta mladá Tané sníva o kariére dračej jazdkyne, no jedno zbrklé rozhodnutie jej môže ľahko posrať celý život. Čas sa kráti a milovníci drakov by sa mali dohodnúť s ich odporcami, inak  celý svet skončí v plameňoch. 

    Dobre, pokúsim sa čo najobjektívnejšie sprostredkovať svoje dojmy z tejto knihy. To je vám tak popiči úžasný príbeh! Ach, nevydalo. Tak ešte raz, Převorství u pomerančovníku je rozsiahlou, výpravnou, prepracovanou fantasy, ktorá si spočiatku žiada trochu viac pozornosti, ale človek sa veľmi ľahko dostane do deja a potom sa už bude medzi drakmi, jakulmi, kokatricami a inými beštiami cítiť ako Sulík u Geisenovcov. Samantha Shannon vytvorila neuveriteľne komplexný svet, rozdelený na frakcie, z ktorých má každá vlastnú vieru, vlastné pravidlá, vlastný postoj k drakom a vlastnú hierarchiu panovníkov. Takto to  môže znieť desivo, zvlášť keď si k tomu pripočítame počet strán (jeden aby vytiahol kalkulačku), ale autorka zvládla tvorbou sveta (nenávidím slovo worldbuilding, pardon) vynikajúco a čitateľ sa v jeho fungovaní čoskoro zorientuje. 

    Najväčšia časť deja sa odohráva na východe a západe (samozrejme že tu existujú aj ostatné svetové strany, ale tie na seba toľko nepľujú).  Keď sa zameriavame na západnú ríšu Inys, veľa priestoru dostane politika a mocenské doťahovanie, čo je v kombinácii s dračou pandémiou dosť na riť, veď sme to vlastne zažili. Kráľovná Sabran vedie svoju ríšu v súlade s prísnymi princípmi náboženstva, pričom každého, kto ho nevyznáva, označuje za kacíra a v lepšom prípade ho donúti konvertovať, v horšom upáli na hranici (tu len pripomeniem, že priezviskom je Berethnet, nie Bartalos. Podoba čisto náhodná). Zo začiatku som ju považovala za arogantnú, zaslepenú jehovistku, ale jej charakter dostane riadne cez držku a absolvuje prerod hodný Grincha. Za mnohé vďačí svojej dvornej dáme Ead, ktorá jej okrem česania vlasov, depilovania podpazušia a vylievania nočníka rada otvorí oči a ponúkne iný pohľad na svet. Práve cez Ead sa dostávame k tajomnému Převorství, čo je spolok predstavujúci čosi iné než klub vášnivých pestovateliek citrusových plodov. 

    Aj keď na východe vraj nič nie je, tak v tejto knihe sa tam toho nachádza a odohráva viac než dosť. Tané mi v mnohom pripomínala Mulan - aj keď vás musím hneď sklamať, že si na konci nenarazí sexi vymakaného generála (poprosím chvíľu uznania pre do pol pása nahého Shanga šibrinkujúceho dreveným drúkom. Áno, viem že je kreslený. Nasrať). Je to však dievčina so silno vyvinutým zmyslom pre česť, ktorá dokáže nájsť odvahu porušiť pravidlá, no potom je pre ňu ťažké niesť výčitky svedomia. 

    A tí draci! Tí sú tu stvárnení naozaj geniálne. Vo väčšine kníh sú draci buď absolútni klaďasi, alebo absolútne krvilačné hovadá. Málokedy je to niečo medzitým. Autorka si v tomto prípade nemusela vyberať a rovno vytvorila dve protikladné dračie identity - múdrych, vnímavých kungfu drakov z východu verzus nenažrané pyromanské godzily na západe. V oboch prípadoch navyše Samantha Shannon šikovne popísala ich hierarchiu a nezabudla ani na fyzické rozdiely - aby sa nestalo, že idete žiadať o osvietenú radu a skončíte bez hlavy len preto, že ste si pomýlili draka. 

    Převorství u pomerančovníku ponúka mnohé výhody série v jednej knihe (ktorá by počtom strán síce vydala na také tri časti, ale aspoň netreba na nič čakať a modliť sa k vydavateľstvám aby to preložili celé). Postáv je tu viac než dosť, ale každá z nich rieši vlastné srajdy a ich postoje sú natoľko špecifické, že naozaj nehrozí vyhodenie z konceptu. A keby náhodou, na začiatku každej kapitoly je uvedené, v ktorej časti sveta sa nachádzame, takže to dosť pomáha zorientovať sa. A keby už bolo veľmi zle, v závere nájdete súpis postáv a niektorých termínov. Ak vám toto nestačí, tak vás už nezachráni ani GPS. Dej je nadupaný dobrodružstvom, akciou, tajomstvom, hádankami a prekvapivými obratmi, že si ani nevšimnete ako tých vyše 800 strán ubehlo. Vždy, keď som mala pocit, že sa udalosti konečne začínajú hýbať správnym smerom, sa dačo opäť kolosálne dojebabralo a postavy sa nestíhali obracať. Samantha Shannon sa nebojí ani krvi a neriadi sa rozprávkovým pravidlom, že krásne spanilé devy to musia dotiahnuť do happy ever after a potom ešte za roh. Áno áno, aj romantika sa tu mihne, dokonca LGBTI - z tohto pohľadu bolo zaujímavé usporiadanie na Inyse, kde je legitímny akýkoľvek vzťah (môžeme sa od nich učiť), ale iba ak je odsúhlasený kráľovnou (no tak nie). 

    V závere autorka síce pekne uzatvorila hlavnú tému, ale mnoho vedľajších dejových liniek nechala presakovať štýlom "nie, nezabudla som, len to nechám na teba". Pokiaľ viem, Převorství už žiadny ďalší prírastok do rodiny neočákava, ale aj u samostatnej knihy je takýto koniec stráviteľný - veď nemusíte o každej postave vedieť, koľko rokov si ešte olejovala pánty na páse cudnosti. 

    Převorství u pomerančovníku je jednou z tých kníh, ktoré vedia tú plus size veľkosť nosiť. Napriek rozsiahlemu deju sa číta veľmi dobre, príbeh napreduje logicky a zrozumiteľne. Niektoré pasáže sú nabité akciou, v ďalších je to kompenzované zameraním na zmýšľanie postáv či na náboženské a politické pozadie. A ešte aj na trochu erotiky sa dostane, samozrejme bez prvej ceny za batát roka na výročnej schôdzi farmárov. Každopádne, rozsahu tejto knihy sa naozaj netreba obávať. Ja by som nevynechala ani jednu stranu a pokojne by som ešte zopár pridala. Hej, tie pánty na páse cudnosti ma celkom zaujímajú.

    Prajem príjemné čítanie! :) 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pohádka - Temná veža light version

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Matky a dcéry - Rodinné prípady v knižnej podobe