Claudia Lux - Stačí podpis

 


    Pri všetkej úcte ku cnostnému životu prostému akéhokoľvek hriechu, nezdá sa vám, že peklo je fascinujúcejšie než nebo? Podľa toho, čo všetko je považované za správanie Bohu nemilé, je jednoduchšie sa tam dostať, a zrejme sa tam toho aj viac deje. Niežeby to boli práve aktivity, v ústrety ktorým by sa človek rozbehol s iskrou v oku a nadšením v srdci (jedine že by iskra bola z letlampy a nadšenie iný názov pre  krvnú zrazeninu). Očividne nie som sama s týmto pekelníckym zmýšľaním, pretože peklo má väčšie zastúpenie aj v zábavnom priemysle, či už ide o rozprávky, filmy, knihy alebo ohňostroje. Delobuch s anjelom na obale by si asi nikto nekúpil, čo keď to bude namiesto rany z Aurory spievať chóry? Peklo si ako javisko vybrala aj Claudia Lux vo svojej prvotine Stačí podpis. Do češtiny ju preložil Lukáš Tomášek.

    Lofofor Trip (dobre čítate. V pekle nemá nikto zvučné meno, z ktorého padajú nohavičky) pracuje na obchodnom oddelení Pekla. Nemá roztomilé kučierky, kopýtko ani iné atribúty hovädzieho dobytka. Vlastne je niečo ako poisťovací agent, akurát keď odignorujete drobné písmo v jeho zmluve, namiesto skráteného poistného plnenia dostanete skrátenie života, o dušu prídete tak či tak a reklamačné oddelenie slúži len na to, že je sranda pozorovať zúfalé duše ako vypĺňajú tristo strán formulárov a aj tak im je to prd platné. Momentálne sa zameral na rodinu Harrisonových, ktorá mieri do letného sídla aj s dcérinou kamarátkou Ruth a s batohom plným krvavých tajomstiev. A aby toho Lofofor nemal málo, do cesty sa mu pripletie tajomná kolegyňa Cal, ktorá je možno sivá myška a možno pytón, čo si len zabudol z hlavy upratať svoju poslednú večeru.

    Zo začiatku som od tejto knihy očakávala humornú a absolútne nenáročnú oddychovečku, pri ktorej sa budem pekelne dobre baviť na úkor nejakého zmysluplnejšieho deja, a ani to by mi nijak neprekážalo. Namiesto toho som dostala poctivý psychotriler, originálne premiešaný s fantasy rozmerom zmluvy s diablom. Keby išli Fitzekov zmysel pre zvraty, Addamsov absurdný humor a Kingov temný rozprávačský talent spolu na swingers party, o nevyhnutne potrebnú dobu by prišlo na svet Stačí podpis.     

    Páči sa mi, že autorka nepoňala Peklo prvoplánovo, nevypustila medzi smrteľníkov bandu červenookých fešákov s naostrenými brkami (myslím písacie potreby, tentokrát), ktorý budú ohýbať ich ovplyvniteľné malé mozočky, až kým im nebudú zobať z ruky. Namiesto toho rozdelila Peklo na jednotlivé úrovne (čím bližšie k povrchu - ktorý tu má ale metaforický charakter, ako Lof zdôrazňuje - tým menej hnusu) a z Lofovho pracoviska urobila klasický kancelársky open space, kde zo svojej šéfky vidíte vždy viac, než by vám stačilo, a žiadne pero nepíše, keď to práve potrebujete. Čo sa týka pokúšania smrteľníkov, podľa Lux si s nami Satanovi služobníci veľa roboty nedajú. Buď ich zavoláme sami, alebo stačí trpezlivo čakať, kým si zničíme život do takej miery, že si guľku do hlavy natlčieme kladivom, lebo nemáme poruke pištoľ. 

    Takže ani rodina Harrisonových nepotrebuje na cestu do Pekla sprievodcu. To, čo spočiatku vyzerá ako vydarená rodinná dovolenka, naberá postupne čoraz temnejšie kontúry, minulosť vstáva z plytkého hrobu a objavujú sa súvislosti, ktoré mali radšej zostať skryté. Nemôžem tvrdiť, že by bol pre mňa celkový vývoj nečakaný - keď už máte prečítaných zopár trilerov, viete celkom dobre odhadnúť situáciu, takže mnohé z mojich tušení sa aj naplnili, ale vôbec mi to neubralo na zážitku z čítania a hlavne v poslednej tretine by som asi bola schopná aj zapredať dušu, len aby som nemusela knihu odložiť. Claudia Lux možno nedovysvetlila všetky detaily, aby príliš nebrzdila dynamiku, no dovolím si tvrdiť, že takejto knihe sa to dá odpustiť. Ak chcete dokonalú logiku, kniha o Pekle, v ktorom si vyvolení môžu googliť akúkoľvek pozemskú entitu za sprievodu tvora, ktorý by mal byť zviera, ale vyzerá skôr ako zarážka do dverí z aliexpresu, nebude úplne pre vás.

    Dúfam, že Claudia Lux ešte nepovedala svoje posledné slovo, lebo ak Stačí podpis je jej prvotina, tak ju rozhodne čaká budúcnosť. Táto kniha je zábavná, plná irónie a nadhľadu, ale pritom ponúka temný a napínavý príbeh, v ktorom je jedinou nerealistickou vecou iba pekelný tablet, čo dokáže všetko vyriešiť. 

    Prajem príjemné čítanie :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cyklus vlkodlaka - dávno napísaná, dlho očakávaná kingovská jednohubka

Olivovník - každá rodina má svoju vlastnú kadibúdku

Zberateľ očí - morbídna verzie detskej hry